Jednym z czynników sprzyjających wystąpieniu udaru mózgu jest miażdżyca. Głównym celem jest więc niedopuszczenie do rozwoju miażdżycy poprzez stosowanie prawidłowej i zbilansowanej diety.
DEKALOG racjonalnego żywienia
1) Ogranicz spożywanie produktów bogatych w tłuszcze zwierzęce
2) Wybieraj zwierzęce produkty białkowe o obniżonej zawartości tłuszczu
3) Ogranicz spożywanie cukrów prostych, słodyczy i wyrobów cukierniczych, gdyż zwiększają one stężenie triglicerydów w surowicy krwi, a także powodują wzrost syntezy cholesterolu
4) Zmniejsz ilość spożywanej soli kuchennej ,gdyż jej nadmiar w potrawach powoduje wzrost ciśnienia, które jest często przyczyną udaru krwotocznego. Bardzo duże ilości soli kuchennej znajdujemy w potrawach typu Fast Food, chipsach, orzeszkach, zupach błyskawicznych, żółtych serach, mieszankach przypraw z glutaminianem sodu
5) Zwiększ ilość warzyw i owoców w swojej diecie, ponieważ są źródłem antyoksydantów: witaminy C, Beta-karotenu, które chronią naczynia mózgowe przed uszkodzeniem.
6) Pij zieloną herbatę, czerwone wino, jedz czarne jagody, czekoladę , są one źródłem flawonoidów, które mają działanie przeciwmiażdżycowe, przeciwkrzepliwe – chronią przed zawałem i udarem niedokrwiennym mózgu. Obniżają ciśnienie krwi zapobiegając udarom krwotocznym.
7) Nie zapomnij o produktach bogatych w potas i magnez, obniżają one ciśnienie krwi oraz zapobiegają zlepianiu się trombocytów. Magnez jest składnikiem pełnoziarnistych produktów zbożowych.
8) Dbaj o różnorodność spożywanych produktów
9) Spożywaj produkty zbożowe jako główne źródło energii
10) Unikaj nadwagi i otyłości !!!