Witaj w serwisie udarowcy.com.pl

Zalecenia żywieniowe po przebytym udarze mózgu

Żywienie po przebytym udarze mózgu stanowi poważny problem ze względu na często występujące u chorych zaburzenia świadomości, połykania, odruchy kaszlu i niewydolność oddechową. Stany te uniemożliwiają karmienie chorego przez usta. Zaburzone połykanie czyli dysfagia jest główną przyczyną niedożywienia chorych na udar mózgu.

Niedożywienie towarzyszące chorobie dodatkowo oprócz objawów udaru mózgu wydłuża czas powrotu do zdrowia, powoduje spadek odporności, pogarsza samopoczucie i osłabia siłę mięśniową.

Wartość energetyczną diety należy ustalać indywidualnie dla każdego pacjenta w zależności od masy ciała, kondycji fizycznej, stanu zdrowia.

Zapotrzebowanie energetyczne chorych na udar mózgu jest zwykle zwiększone z powodu pobudzenia, niepokoju, bólu, ograniczenia sprawności ruchowej, wzmożonego wysiłku podczas oddychania i wykonywania jakichkolwiek czynności.

Chorych w śpiączce odżywia się przez zgłębnik nosowo-żołądkowy dietą płynną, zmiksowaną, przygotowana z produktów naturalnych lub  dietami przemysłowymi.

Zaleca się aby objętość diety wynosiła 1500-2500 ml, a 1ml pożywienia zawierał 1 kcal.  Większe stężenie pokarmu może uniemożliwić podawanie go przez sondę, natomiast mniejsze stężenie nie zagwarantuje podania zalecanej ilości energii i składników pokarmowych. Liczba posiłków zależy od zapotrzebowania energetycznego i objętości diety, zaleca się aby były co najmniej 4 posiłki podawane co 3,5-4 godziny o temp 37 stopni

W miarę poprawy stanu zdrowia chorego – gdy jest on świadomy, wydolny oddechowo, ma prawidłowe wydzielanie śliny, nie krztusi się – przechodzi się na żywienie doustne. Choremu podaje się wtedy pokarmy o konsystencji papkowatej, najczęściej w formie gęstych zup.

Jeżeli nie krztusi się, można mu wprowadzać małymi porcjami (przez rurkę, lyżeczkę lub specjalnym dzbanuszkiem) soki przecierowe o konsystencji półpłynnej.

Po pewnym czasie oprócz dań miksowanych choremu podaje się potrawy przecierane, mielone, łatwo strawne. Sukcesywnie dietę można wzbogacać o pieczywo pszenne, szynki, ryby, mięso, jajka oraz potrawy o konsystencji stałej.

Kalendarz wydarzeń

Kwiecień 2018
P W Ś C Pt S N
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

Logowanie

Masz pytania?

Skontaktuj się z nami

biuro@udarowcy.com.pl
tel. +48 693 619 141
tel. +48 502 480 167

Załóż/Zapytaj o subkonto 1%,
tel. 604-756-386

Najnowsze dyskusje na forum

  • Brak postów do publikacji.

Najnowsze wydarzenia

Złote Otisy 2018 rozdane

Złote Otisy 2018 rozdane

W dniu 12 kwietnia 2018 r odbyła się gala z okazji XV-Lecia Nagrody Zaufania „Złoty OTIS 2018”. W tym wydarzeniu nie zabrakło Stowarzyszen (..)

Patronat Stowarzyszenia Udarowcy - Liczy się wsparcie nad pierwszą w Polsce Międzynarodową Konferencją poświęconą tematyce Przewlekłego Zmęczenia

Patronat Stowarzyszenia Udarowcy - Liczy się wspar…

CHRONIC FATIGUE – MEDICAL AND PSYCHOSOCIAL ASPECTS « 21 KWIECIEŃ 2018 R. » PIERWSZA W POLSCE MIĘDZYNARODOWA KONFERENCJA POŚWIĘCONA TEMAT (..)

Wigilia 2017

Wigilia 2017

Wigilia 2017 Kolejna przepiękna Wigilia Stowarzyszenia Udarowcy - Liczy się Wsparcie za nami. Niezwykła atmosfera zawsze przyświeca nam t (..)

STOP UDAROM - Szkolimy młodzież

STOP UDAROM - Szkolimy młodzież

STOP UDAROM - Szkolimy młodzież STOP UDAROM - Szkolimy młodzież Tym razem jechaliśmy do Gdańska, Bydgoszczy i Warszawy :) Uczniowie klas 5 (..)

Śp. Jacek Antosik - Pełnomocnik ds. Pacjentów

Śp. Jacek Antosik - Pełnomocnik ds. Pacjentów

Z wielkim żalem musimy poinformować, iż odszedł na zawsze nasz wielki przyjaciel, człowiek o wielkim sercu, zaangażowany bez granic w rozwój (..)

Piknik w Konstancinie „STOP udarom mózgu”

Piknik w Konstancinie „STOP udarom mózgu”

Dnia 16.09.2017 z inicjatywy Rotary Warszawa Konstancin odbył się piknik pod hasłem „STOP udarom mózgu”. Podczas tego dnia odbył się wykład (..)

Losowe zdjęcia z galerii

Our website is protected by DMC Firewall!